ponedjeljak, 30. svibnja 2011.

Kremaste kocke s jagodama


 U potrazi sam za  novim receptima s jagodama, svake godine ista priča.
Budući da se moji bave uzgojem jagoda, ima ih toliko da ne znam kud  s njima.
Rolade, torte, bellini, sorbetto, čak sam i marmeladu radila....danas je na red došao  Lili vanili.
Vrlo brz, osvježavajući  i jednostavan kolač, iako ću kao i inače improvizirati.....
Bacam se na posao.....

Sastojci za biskvit
3 bjelanjka
3 žlice šećera
3 žlice brašna

Žele od jagoda
500 gr jagoda
5 žlica šećera
puding od vanilije

Krema
3 žumanjka
5 žlica šećera
2 dcl mlijeka
puding od vanilije
40 gr maslaca
2 dcl  slatkog vrhnja
2 lista želatine

U snijeg od bjelanjaka postepeno dodati šećer,
a brašno umutiti kuhačom. Peći 10tak minuta na 200 stupnjeva.
Pustiti da se ohladi.

Štapnim mikserom napraviti pire od jagoda, nekoliko žlica pirea ostaviti u zdjelici, ostatak zagrijati,pa
napraviti puding po uputama na vrećici,žele preliti preko biskvita.

Za kremu je potrebno žumanjke, šećer, mlijeko i prašak za puding skuhati na pari, kad se ohladi dodati maslac, i tučeno slatko vrhnje, na kraju dodati otopljenu želatinu.
Preliti preko želea od jagoda i pustit da se ohladi. Ukrasiti jagodama i komadićima bijele čokolade.
Ako volite čvršće kreme dodajte još jedan list želatine.
I još nešto, obećajem da moj sljedeći desert neće imati nikakve veze s jagodama.

Broj komentara: 7:

  1. Kocka izgleda lijepo. Priznaj da ti već jagode idu na uši ;-)

    OdgovoriIzbriši
  2. ma neka jagoda, ne smetaju, dapače :) I blago tebi s tim svim jagodama :) Super je lili vanili ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Tvoj angažman oko jagoda koje imaš na raspolaganju je uistinu pohvalan. Dok su se moji bavili uzgojem jagoda, ja nisam imala potrebu da ih "iskoristim" u jelima, tj. da tragam za novim receptima, jer ja ne volim jagode. Moji su ih ionako uzgajali za prodaju, pa sam im i rekla: "nek´ ih onda prodaju, a ne da mene maltretiraju s tim da ih moram što više upotrijebiti u kuhinji". Ali razumijem da tko ih voli, uživa u njima.

    Na ovom kolačiću mi se baš sviđa žele:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ah meni nikad nije previše jagoda i njihova mi sezona tako brzo prođe da imam osjećaj da ih se nisam nauživala. Zbog toga ih rijetko koristim u kolačima, najviše ih volim jesti same i svježe. :)
    Bez obzira na to, ovako lijepi kolači me uvijek privlače i nikad ih ne bi odbila. ;)
    Prekrasne su ti kocke. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Divan kolačić !
    I iskoristi maksimalno jagode kada ih već toliko imaš. Ja ih kupim na placu puna planova što ću sa njima napraviti a na kraju ih većinom pojedem svježe pa za nešto drugo idem kupiti nove :)

    OdgovoriIzbriši
  6. kojih dimenzija je lim za biskvit da vam dodje ovako visoko kao na slici?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ovo je prilično malen kalup a vi slobodno poduplajte dozu. kocke i nisu toliko visoke ako pogledate u usporedbi sa žlicom

      Izbriši