subota, 26. studenoga 2011.

Pljukanci s lososom



 Ponekad i koji slani recept zaluta na ovaj blog. Ovog puta glavnu ulogu ima domaća tjestenina i dimljeni losos. Naslov bi mogao glasiti i najsexy pašta na svijetu s lososom, ako vam se više sviđa. Danas se pljukanci ne mjese kao nekad, iako se pitam dal su se uopće tako mjesili,ali sama priča vrlo je zanimljiva. A priča glasi...nakon što su umjesile tijesto, žene su otkidale  komadiće rukama i na svojim  golim bedrima mjesile pljukance. Valjale su tijesto dok nisu dobile oblik valjka. Ja ih radim po receptu od none, samo brašno, mrva soli, malo jaje(nije obavezno) i mlaka voda.



za umak
50 gr fileta dimljenog lososa
1 češanj češnjaka
1 dcl bijelog vina
50 gr krem sira ili mascarponea
2-3 žlice limunovog soka
papar

Na maslinovom ulju lagano popržiti češnjak, i dodati komadiće lososa. Nije potrebno dugo pirjati, zaliti vinom i limunovim sokom, i ostaviti dok alkohol ne ishlapi. Na kraju dodati krem sir i mješati dok se ne rastopi. U umak ubaciti skuhane pljukance  pa protresti tavu da se pljukanci sa svih strana uvaljaju u umak. Ako je potrebno možete dodati i par žlica vode u kojoj su  se kuhali pljukanci da bi se razrijedio umak. Budući su fileti vrlo slani, ja nisam solila  ni umak a ni vodu u kojoj su se kuhali pljukanci.







Broj komentara: 14:

  1. seksi pašta, nema što :)
    S lososom mi je sve super, a i tjesteninu stvarno volim u svim oblicima. Predivan ti je recept

    OdgovoriIzbriši
  2. Losos onako fin i aromatičan s divnom tjesteninom, super.

    OdgovoriIzbriši
  3. Skroz seksi, slažem se! A i ukusno, rekla bih :-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovi pljukanci bi išli uz bilo koji laganiji umak? Meni se sviđaju. Kada budem u prilici, napravit ću ih!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ako zanemarimo izradu pašte, recept ulazi u kategoriju brzinskog ručka. I baš me zanima da li je priča istinita

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako zanimljiva priča :) Volim paštu u svakom obliku, a losos također, tako da je recept već zabilježen :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Ko zna, mozda su stvarno tako radile? :) Ovo je odlicno! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Interesantna pričica,tko zna stvarno možda je tako išla izrada,u svakom slučaju jelo je vjerujem preukusno,kombinacija sastojaka mi je genijalna:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Nedavno sam baš jela pljukance u jednom restoranu sa umakom od svježih rajčica i bili su odlični, toliko da sam ih poželjela ubrzo i sama pripremiti. I evo recepta, pljukanci i jedan novi umak, sa lososom kojega jako volim u ovakvim kombinacijama. Odlično !
    Nisam zanala da način izrade ide ovako zanimljivo :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Umak mi se veoma dopada...za naziv 'pljukanci' cujem prvi put i bas mi je simpatican!

    OdgovoriIzbriši
  11. hvala cure,
    @jubistacha, pljukanci su vrlo pogodni za sve vrste umaka, kod nas doma najčešće su to šuga od kunića ili žgvacet, budući je sama priprema ove tjestenice malo duži proces, čuvamo ih za neke svečane objede, iako ih ja osobno volim sa domaćom šalšom i parmezanom.naravno danas na tržištu ima nekoliko vrsta ove tjestenine tako da nije potrebno raditi ih doma
    @Jasna´s kitchen creations, zovu se pljukanci iz još jednog razloga ali neću o tome na gastro blogu ;-)

    OdgovoriIzbriši
  12. Obožavam domaću tjesteninu. Nećeš mi vjerovat, ali baš nedavno sam prvi puta probala lososa na nagovor supruga s pričom o puno proteina i sl. i da sada ne duljim, jako mi se svidio. Probat ćemo i ovo :)

    OdgovoriIzbriši