ponedjeljak, 30. travnja 2012.

Kuvarijacije -Uskršnji vijenac


Dugo sam gledala Uskršnji vijenac koji sam vidjela kod Vrtaljice, a kad je predložem i izglasan u  Kuvarijacijama odlučila sam isprobati recept. Mi smo veliki ljubitelji orehnjače, ali često njenu pripremu radije prepustim mami. Ja i dizano tijesto koje se kasnije savija u  roladu nismo na ti. Kod ovog vjenca nisam imala takvih problema, budući da se dvije savijače motaju zajedno a onda kasnije i oblikuju vjenac  nije ostalo mjesta da se pojave džepići s zrakom, vjenac je bio pun.Sljedeći put imam u palnu samo povećati količinu nadjeva. Izmjene o odnosu na originalni recept, koje sam napravila bile su slučajne, a uzrokovane su stanjem u špajzi.


za tijesto je potrebno 

500 gr brašna
1 kockica svježeg kvasca
100 gr šećera
50 gr maslaca
250 ml toplog mlijeka


za nadjev

500 gr jabuka
100 gr mljevenih oraha i badema
korica limuna
80 gr šećera
grožđice i brusnice
1 bjelanjak

+marmelada od  marelica, listići badema

 

Mlijeko zagrijati, pa u njega dodati maslac, razmrvljeni kvasac i dvije žlice šećera. Dobro promješati da se kvasac skroz otopi i ostaviti na toplom da se kvasca aktrivira. U posudu staviti prosijano brašno i ostatak šećera, uliti mlijeko s kvascem i mješati mikserom sa spiralnim nastavcima. Ostaviti da se odmara barem pola sata. Dok se tijesto odmara, pripremiti nadjev, polovicu jabuka naribati a polovicu izrezati na kockice, promješati sa šećerom, limunovom koricom i  mješavinom oraha i badema. Na kraju dodati razmućeni bjelanjak. Marmeladu uz dodatak nekoliko žlica vode zagrijati da se otopi a listiće badema ispeći u tavi do željene boje.



Tijesto razdjeliti na dva djela, pa ih razvaljati na pravokutnike 45x20. Na svaki staviti polovicu nadjeva.
Na prvi dio preko nadjeva posuti grožđice a preko drugog brusnice. Zarolati ih u rolade, spoj rolade okrenuti prema dolje, pa svaku roladu zarezati nožem 2 cm dubine. Rolade zamotati zajedno pa ih oblikovati u vjenac.Peći na masnom papiru,  pokriveno  folijiom na 200 stupnjeva, onda otkriti i peći još 20 minuta. Ostaviti ga nakon toga da se postepeno hladi u pećnici.  Ohlađen vjenac premazati  otopljenom  marmeladom  i posuti listićima badema.


Broj komentara: 9:

  1. Tamara vijenac ti je predivan ! Odlično si ga napravila, vidi se da je mekan , ukusan, a posebno mi se sviđa kako si ga ukrasila listićima badema !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala!zaboravila sam dodati žumanjak u tijesto ali ne vidim neku razliku, osim što je tijesto svjetlo

      Izbriši
  2. Divan mi je sa tim listicima badema na vrhu, svaka od izvedbi u ovom krugu me je odusevila na novi i drugaciji nacin.:))

    OdgovoriIzbriši
  3. Svi slažu ovaj kolač zbog kuvarijacija i gledam i ne mogu odlučiti kome je ljepše ispao, ovaj ima badema, a obožavam ih i izgleda fantastično! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Baš je elegantan ovako posipan listićima badema.

    OdgovoriIzbriši
  5. prekrasan ti je vijenac, vrlo dekorativni i fini

    OdgovoriIzbriši