petak, 21. rujna 2012.

Jesenjske galette



Stiže nam jesen, i ne veselim joj se ni najmanje. Jutra su vlažna i prohladna, dani su sve kraći.....Već sad jedva čekam ljeto.  Srećom trava će se zazeleniti, lišće će istodobno požutit i otpasti s stabla...Pobrala sam domaće jabuke, u svakoj je barem jedan podstanar. Odlučila sma ih obući u hrskavu tijseto od maslaca i badema.





sastojci za 4 male ili jednu veliku galettu

120 gr mljevenih badema
60 gr brašna
mrva soli
1 žlica šećera
80 gr maslaca
ledene vode koliko je potrebno
....
4 domaće jabuke 
2 domaće breskve
cimet
4 žlice smeđeg šećera
maslac




Mljevene bademe, brašno i sol pomiješati, dodati šećer i maslac na kockice pa uz dodatak ledene vode brzo umjesiti tijesto. Oblikovati u  pogaču, zamotati  u prijanjajuću folijom i ostaviti u hladnjaku. Jabuke oprati, oguliti i očistiti od srži pa narezati na tanke kriške, isto učiniti i s breskvama.  Budući je voće izrezano na tanke kriške nije ga potrebno dinstati na maslacu. Ako se odlučite za veliku galettu i voće odrežete na velike kriške (ovo se odnosi na jabuke), potrebno ih je kratko dinastati na maslacu i šećeru. Tijesto razvaljati u oblik kružnice pa na sredinu staviti kriške voća, posuti cimetom, šećerom i komadićima maslaca. Rubove tijesta preklopiti preko nadjeva. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 15 minuta. 
  


        con questa ricetta partecipo al contest 




23 komentara:

  1. mmm izgleda jako fino! a da ne mislis da si jedina cije jabuke imaju stanare ....nisi i moje su ih pune :P... steta ali barem znam da su zdrave !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala na komentaru..i samo nek je nama crvljivih jabuka!

      Izbriši
  2. Sigurno je super kombinacija jabuka i breskvi, a pogotovo uz ovako fino tijesto s bademima.

    OdgovoriIzbriši
  3. logo na prvoj slici, na list jabuke: <3! slatko. s jabukama volim upravo ovakve jednostavne stvari. a za podstanare... a bar znas da su dobre:)

    OdgovoriIzbriši
  4. danas je prvi dan jeseni, kod mene izgleda sasvim prihvatljivo! ovakve galete su prava utjeha u kisnim vikend popodnevima!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ne spominji kišu, ne može me ni tegla nutelle utješiti

      Izbriši
  5. Jesen puna okusa i mirisa, meni se sviđa.

    OdgovoriIzbriši
  6. Na mah mi se učinilo (na maloj slikici) da je nešto integralno sa bundevom i to bi mi se svidelo ali ova kombinacija je ipak mnogo lepše. Podstanari izmamiše baš lep recept:-)

    OdgovoriIzbriši
  7. Lijepo si obukla jabuke, pridodala im breskve i sve skupa super začinila. Galette mi se sviđaju. Iako i ja obožavam ljeto, volim i jesen, samo se zimi baš ne veselim.

    OdgovoriIzbriši
  8. ne veselim se ni ja jeseni, a pogotovo ne zimi... galette su lijepe pogotovo s jabukama

    OdgovoriIzbriši