utorak, 27. studenoga 2012.

Daring Bakers November 2012-Twelve days of cookies challenge





Holiday season is the time for sharing and Peta of Peta eats  is sharing a dozen cookies, some classic some from all over the world with us. In this challenge mandatory was to make one Peta`s recipe and one your own. I have already made the crinkle cookie but also wanted to try this recipe. The other recipe is from my mom`s notebook. Her very own recipe for simple holiday cookies.


chocolate hazelnut crinkle cookies

2/3 cup roasted hazelnut
2 table spoons granulated sugar
6 oz bittersweet chocolate(not more than 60%)
2 3/4 cups all purpose flour
2 table spoons cocoa powder
2 teaspoons  baking powder
3/4 teaspoon salt
1 stick unsalted butter
1 1/2 cups brown sugar
2 large eggs
1/4 cup milk
vanilla extract
confectioners sugar



Pulse roasted hazelnuts with granulated sugar until finely chopped. Melt chocolate.Whisk together, flour, cocoa powder, baking powder and salt. Beat together butter and brown sugar until creamy.Add one egg at the time and  than add melted chocolate.Add milk and vanilla, incorporate well. Reduce speed to low and add flour and hazelnuts mixture. Cover with plastic and let it chill  for at lest three hours.
Sift confectioners sugar in a bowl. Roll balls in sugar and cover them generously. Arrange on lined baking sheets. Bake them for 10 minutes at 180C.


Satin cookies

120 gr butter at room temperature
220 gr flour
60 gr sugar
2 egg  yolk
salt
cinnamon
rum
+
50 gr ground nuts
100gr chocolate powder

Put all ingredients together and make a dough.  Make little balls and roll them in ground nuts. Arrange them on lined baking sheet and bake them in the oven at 170C for 40 minutes. Once cooled roll them in chocolate powder or just drizzle with melted chocolate.As simple as that!




Ovaj mjesec u Daring bakers je u znaku Božićnih kolačica. Peta s bloga PetaEats nam je zadala zadatak da isprobamo  barem jedan od njezinih recepata i dodamo još  jedan svoj. Raspuknute keksiće vrlo često radim pa mi se svidjela ideja da isprobam i ove s dodatkom lješnjaka. A kao svoj doprinos odlučila sam se za kesiće iz mamine bilježnice, jednostavne i blagdanske.


raspuknuti keksići s lješnjacima

100 gr pečenih lješnjaka
2 žlice šećera
200 gr tamne čokolade
300 gr brašna
2 žlice kakao praha
2 žličice praška za pecivo
3/4 žličice soli
80 gr omekšalog maslaca
100 gr   smeđeg šećera
2 jaja
60 ml mlijeka
vanilija
+
mljeveni šećer

Pečene i oguljene lješnjake staviti u blender zajedno s šećerom i sve sitno samljeti. Otopiti čokoladu, u zdjeli promješati brašno, kakao i sol.  Maslac izraditi sa šećerom pa dodati jedno po jedno jaje i na kraju otopljenu prohlađenu čokoladu.Dodati mlijeko i vaniliju i preostale suhe sastojke. Poklopiti i ostavit u hladnjaku na nekoliko sati. U zdjelu  usuti mljeveni šećer pa uvaljati kuglice od tijesta. Poslagati ih na pleh obložen papirom za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 10tak minuta.

Baršunasti keksići                 


120 gr maslaca
220 gr brašna
60 gr šećera
2  žumanjka
sol
cimet
rum
+
50 gr mljevenih oraha
100gr čokolade u prahu

Sve sastojke umjesti zajedno. Od tijesta oblikovati male kuglice pa ih uvaljati u mljevene orahe. Složiti kuglice na pleh za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici 40 minuta na 170 stupnjeva. Ohlađene keksiće uvaljati u čokoladu u prahu  ili ukrasiti čokoladnim glazurom.



Broj komentara: 10:

  1. Ovogodišnji baršunasti keksići mi se puno više sviđaju nego oni koje si radila prošle godine. Vjerojatno zato što su prošarani otopljenom čokoladom pa djeluju efektnije. A raspuknuti su već ušli u legendu, sviđaju mi se ovi s lješnjacima, a razmišljam da ih sljedeći put napravim s kokosom

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako su ti divni raspucanci,savršeni zaista,ove baršunaste si bilježim i obavezno probam:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Both of these cookies are just stunning. Great job!

    OdgovoriIzbriši
  4. Looks delicious! I'd have one of each please :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovi baršunasti keksići super izgledaju, jedino me mući kaj se stvarno peku 40 minuta ili ti se potkrala greška?

    OdgovoriIzbriši
  6. Raspuknuti su već postali klasika kod mene,ali zato ću morati da probam ove baršunaste,baš mi super izgledaju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I bila sam u pravu,super su!
      http://sweetandsalty-irena.blogspot.com/2012/12/vasi-recepti-u-mojoj-kuhinji.html

      Izbriši
  7. The satin cookies look great! Thank you for sharing!!

    OdgovoriIzbriši
  8. ovi raspuknuti keksići su vam baš super svima ispali, ha, ha... a baršunaste obavezno probavam!

    OdgovoriIzbriši