utorak, 21. svibnja 2013.

Ledene kocke



Došlo je vrijeme da napokon objavim i svoj "prvi kolač"  Tamara je nedavno objavila svoj prvi kolač pa me podsjetila da  ja još nisam svoj otkrila na ovom blogu. Neću pisati prije koliko je to godina bilo ali bilo je prilično davno. Pomislila sam da bih mogla iznenaditi tadašnjeg dečka, sadašnjeg supruga kolačem. Nikad prije nisam radila kolač. U moru recepata i ceduljica iz  mamine bilježnice privukao me baš ovaj, tamni biskvit, bijela krema alla puding i čokoladna glazura. U maminoj bilježnici postupak je napisan korak po korak iako je ovo uistinu jednostavan kolač. Meni se toliko svidio da sam ga radila nekoliko puta mjesečno dok mi uistinu nije dosadio. A kako mi je uspio prvi put??? Mislim da se njemu svidio ;)



za biskvit je potrebno

5 jaja
100 gr šećera
50 gr brašna
30 gr kakao praha
mrva soli 
aroma vanilije
 1/2 žličica praška za pecivo
...
Krema

 1 l mlijeka
150 gr gustina
aroma vanilije
200 gr šećera
300 ml slatkog vrhnja

...
čokoladna glazura
100gr tamne čokolade
80ml vode
4 žlice šećera
30gr maslaca

...
preljev
100ml vode
130 gr šećera


Za biskvit je potrebno odvojiti žumanjke od bjelanjaka, pa bjelanjke istući u čvrsti snijeg. Žumanjke miksati zajedno s šećerom i vanilijom dok se smjesa ne udvostruči. Dodati prosijano brašno i kakao prah pa postepeno umiješati snijeg od bjelanjaka. Smjesu uliti u kalup, veličina kalupa ovisi o visini biskvita, ja volim da su kocke prilično visoke pa pečem u srednjem kalupu. Peći u zagrijanoj pećnici  15-20 minuta na 180 stupnjeva.  Dok se kolač peče skuhati preljev. U lončiću kuhati vodu i šećer dok se šećer potpuno ne otopi. Sirup preliti preko toplog biskvita.
   Za kremu od mlijeka odvojiti 100 ml pa u njemu promiješati gustin, šećer i vaniliju. Ostatak mlijeka zagrijati pa skuhati u njemu kremu. Kremu ohladiti pa dodati u nju tučeno slatko vrhnje. Kremu ravnomjerno rasporediti po ohlađenom biskvitu i dobro ohladiti. Na kraju preliti kolač čokoladnom glazurom.


24 komentara:

  1. Krasan je :) moram priznati da nisam nikad probala ledene kocke, moj prvi kolac je bio decku za rodendan i to njegova najdraza zaherica :) i za cudo super je ispala od prve :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Zbilja krasan kolač! Moja mama obožava ovakve kolače :)
    I fotografije su ti predivne :)

    OdgovoriIzbriši
  3. a slatko! :)
    super su ledene, i ja ih volim.
    i odlične su ti fotke, osim kolača i tanjurić je mrak! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. I meni je tanjirić zapao za oko, podseća me na stare bakine, kojih nema više :-P Volim ledene kocke, i sviđa mi se ova verzija.

    OdgovoriIzbriši
  5. kolac mog djetinjstva :) bas su divne socne!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ha, ha, i ti si prvi kolač radila za dečka! Sigurno vam je bilo super sada prisjetiti se uspomena koje je pobudio ovaj kolač.
    Tanjur je prekrasan, em volim plavo, em su mi divni ovako oslikani tanjuri!

    OdgovoriIzbriši
  7. Jedan od prvih i kod mene...recept gotovo identican (dodam malo pepermint ulja / esencije, tako da zaista bude 'leden' kada se vadi iz frizidera)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i ja sam znala kap arome peperminta staviti, sad sam zaboravila, nije lose i pepermint bombone otopiti u mlijeku u kojem ce se kuhati krema

      Izbriši
  8. Volim ledene kocke, krasno su ti ispale.

    OdgovoriIzbriši
  9. Odličan kolačić i jako fino, kremasto i sočno izgleda. Super si ga prezentirala, slikice su baš lijepe !

    OdgovoriIzbriši
  10. Sočan i jako fin kolačić, nisam ga već jako dugo radila :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Ja se ni ne sećam svog prvog kolača... :)
    Ali Ledene kocke baš volim! :)

    OdgovoriIzbriši