nedjelja, 20. listopada 2013.

Sir od dunja


 Dunje mirišu na jesen ili jesen miriši na dunje. U svakom slučaju najčešće ih potamanimo u kompotu  u kombinaciji s jabukama i suhim sljivama. Ovog puta poželjela sam isprobati  nešto novo. Skinula sam dunje s ormara i odlučila isprobati ovaj recept.  Po originalnom receptu u smjesu idu i jabuke ali ja sam se odlučila samo za dunje. Savršen je  kao desert ali i dodatak pladnju sa sirevima.


 Priprema je vrlo jednostavna a rezultat iznenađujući. Kako je Marina rekla to su zdravi bomboni jer uistinu osim šećera i dunja ne sadrže ništa drugo, ni boje ni konzervanse. Još kad bi se šećer mogao nečim zdravijim zamjeniti gdje bi nam bio kraj!


sastojci potrebni su

 4-5  zrelih dunja
šećer (ista količina kao i propasiranih, kuhanih dunja)
bourbon vanilija
limunov sok
orasi, lišće lovora


Dunje dobro oprati i staviti u veći lonac, nek budu u potpunosti prekrivene vodom. Moje dunje su se kuhale 30tak minuta. Nakon toga potrebno ih je ocjediti od vode i propasirati na pasirku. Budući nisam imala pasirku prostisnula sam ih kroz cjedilo. Sasvim sam zadovoljna rezultatom ali ako želite još glađu teksturu možete ih dodatno usitniti štapnim mikserom. Dobivenu protisnutu smjesu izvagati pa dodati istu količinu šećera i sok cijelog limuna. Ja sam još dodala i bourbon vaniliju.  Smjesu kuhati i kuhati, rekla bih da to traje i traje. Mješati da se ne primi za dno posude. Kad krene smjesa padati s kuhače u komadima i kuhača ostavlja trag na dnu posude znate da je dovoljno gusto. Pripremiti kalupe koje ćete koristiti. Najbolje bi bilo tanko ih premazati običnim uljem tako da budete sigurni da će se lijepo istresti iz kalupa. Ja sam koristila silikonske kalupe za led. Ako pak želite pekmez, dovoljno je samo kraće kuhati, iako je i ovaj "sir" prilično mekan dok se dodatno ne stvrdne na zraku. Možete u smjesu dodati i sjeckane orahe ili bademe a ja sam svoje  "sireve" samo ukrasila polovicama oraha i lovorovim lišćem!


Broj komentara: 5:

  1. Ovo vraca u detinjstvo. Miris u kuci moje bake... Ukus u ustima, po koji orah pod zubom... Mljac!

    OdgovoriIzbriši
  2. Volim sir od dunja i sama ga radim, odlično si ga napravila, baš lijepo izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  3. Nikada ga nisam pravila a volela bih da probam..a dunje sam dobila punu korpu.

    OdgovoriIzbriši