petak, 3. siječnja 2014.

Gnijezda s lješnjacima

Ako se još uvijek niste zasitili slatkog ili ste možda tek krenuli sa pripremama za blagdanski stol evo jedne ideje. Sitni kolačići uvijek su dobrodošli, a  ako je i priprema jednostavna a rezultat svi hvale tko sam ja da ih ne isprobam. Posljednjih tjedana u par navrata susrela sam se s ovim receptom a kritike su bile odlične.  Iako nisam obožavatelj nepečenih kolača, odlučila sam isprobati ovaj recept budući da sve sastojke volim.
Žao mi je samo  što nisam smanjila količinu šećera jer mi je ovo bilo preslatko. Sljedeći put ću smanjiti šećer a lješnjake zamjeniti kikirikijem uz dodatak kikiriki maslaca.


sastojci za gnijezda

200 ml vode
200 gr šećera (slobodno smanjiti na 150gr)
150 gr maslaca
100 gr tamne čokolade
250 gr keksa s maslacem
150 gr  mljevenih pečenih lješnjaka

nutella ili ganache 




U lončiću zagrijati vodu, šećer i maslac pa dodati čokoladu i sve zajedno otopiti. U smjesu  dodati mljevene kekse i lješnjake pa mješati dok se ne sjedini. Masu ostavit da se ohladi i stisne. Od mase oblikovati male kuglice pa uvaljati u grubo sjeckane lješnjake  i kuhačom udubiti rupicu. Rupicu ispuniti nutellom ili ganache kremom. Čuvati u hladnjaku je će tako nutella ostati čvrsta i zadržati svoj oblik.

Broj komentara: 12: