četvrtak, 3. travnja 2014.

Smuti mi smoothie

(naranča,mrkva,aronija,datulja, banana, med)

Nakon kraće pauze, vraćam se. S lijepim vremenom sve se manje  zadržavam u kući, za štednjakom ili pećnicom. Smoothiji su postali moj jutarnji ritual, omiljeni obrok/napitak  kojim se počastim gotovo svako jutro, moj voćni doručak, koji ponekad pijem i usred dana..Nakon što sam na fejsu objavila album sa fotkama svojih smutija, dobila sam nekoliko vaših upita o receptima, kombinacijama okusa  i sastojcima koje ja koristim. Pa sam došla na ideju da napišem post u kojem  ću vama ponudim sve informacije koje vas interesiraju. Za sve što vas zanima a ja nisam napisala slobodno pitajte.


za početak ono što trebate je blender najbolje sa staklenom posudom (zbog leda i smrznutog voća) , po mogućnosti jačeg motora da brže i sitnije zblenda. Bitno je da ga odmah sperete vodom da se ostaci ne sasuše.
voće ili povrće  ili pak kombinacija, svježe, smrznuto, sušeno

tekućina  najčešće koristim vodu, a možete dodati jogurt, mlijeko, neko biljno mlijeko(zobeno, bademovo, rižino, kokosovo...)

zaslađivač kod mene najčešće med, a možete dodati i agavin sirup, javorov sirup ili pak nekoliko datulja ili grožđica, sušene smokve ili šljive isto će zasladiti

orašasto voće  bademi, lješnjaci. orasi (idealno bi bilo da su iz bio uzgoja i da ih preko noći namačete u vodi)

žitarice  najčešće zobene ili prosene pahuljice
(ne koristim ih svaki put)
sjemenke chia ili lan, konoplja

 začini cejlonski cimet, mrva soli, sok limuna ili limete (možete ocijediti veću količinu soka pa smrznuti u kalupu za led)

masnoće kokosovoili laneno ulje ili avokado

ako želite osnažiti organizam posegnite za  sirovim zrnima kakaa, chia sjemenkama,  sjemenkama konoplje, goji bobicama ili aronijom

(banana, grejp, limun, peršin)

Napomenuti ću da često imam smrznuto voće koje mi uvelike olakšava posao, to je najčešće ananas, banana ili mango, koji kupim i očistim, narežem na kvadrate i smrznem pa po potrebi vadim. Isto tako imam uvijek u škrinji i vrećicu smrznutog šumskog voća. Ostalo voće korsitim svježe, jabuke, kruške, naranče, grejp, breskve, marelice, dinja, lubenica.

Preostale sastojke držim u staklenim teglicama da lako prepoznam ono  što mi treba.Tu mislim na sušeno voće, orašaste plodove i sjemenke.

Ako želim da smoothie bude zasitan, dodajem mu i svježi sir ili zobene/prosene pahuljice.

sastojke u blender slažite  od tekućijeg prema krućem, znači prvo voda/jogurt pa onda voće i sjemenke

Ako pričamo o količini voća koje stavljam u smoothie sigurna sam samo u jedno a to je da stavljam jednu bananu ili ponekad pola, ona je uvijek baza a ostalo stavljam od oka i kombinacije slažem prema onome što imam na raspolaganju. Smoothie je odličan način da pojedete veliku količinu voća. Najbolje je da i sami isprobavate razne okuse i kombinacije. Igrajte se! Pa tko želi svaki dan piti isti smoothie?
(ananas, mango, kokos pahuljice, sjemenke konoplje, limun, svježi sir i listići mente)

 
(maline, aronija, jabuka, banana, chia, med)

(mrkva, naranča, limun, grejp i med)

Broj komentara: 19:

  1. Svaki je sve ljepši i bolji...ma super post ukratko! ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. What a great post! Such gorgeous smoothies and fabulous photos!! :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja sam se na smoothie navukla prošlo ljeto, kad sam ih isto tako pila svako jutro za doručak. Zimu sam malo preskočila, jer mi ne paše hladno i tekuće u jutro, sad se opet vraćam. Eksperimentirala sam i sa začinima i bilo je skroz kul :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i ja volim začine, mrva soli ide u svaki a volim i cimet!
      u kombinaciji s jabukama miriši na pitu od jabuka

      Izbriši
    2. Probaj kad dođu mlade kruškice staviti malo klinčića ;)
      http://odidoma.net/tag/smoothie/

      Izbriši
  4. Jako dobro ! Svaki bih probala i vjerujem da bi svaki zavoljela, super si ih iskombinirala, odlični sastojci i tako lijepo izgledaju !

    OdgovoriIzbriši
  5. Svako jutro na fejs stranici bloga gledam i gledam što ćeš smutiti :) super sve izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  6. Odličan post! Gledam na fejsu smoothie-e i divim se! :) Oduvijek mi je ovo bio draži način konzumiranja voća! ;)

    OdgovoriIzbriši
  7. moje mućkanje se svodi na bananu i mlijeko, jako rijetko ubacujem nešto osim toga (ne računam začine, njima se volim igrat, a posebno volim svježe listiće mente).... ali kad vidim ove tvoje dođe mi da sad odmah nešto spalamutim! Doduše, bojim se kako bi se moj blender ponašao s mrkvom.... Da li je izribaš prije ili je staviš u komadima?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja dodajem mrkvu u komadima i moj blender bez problem to usitni , ako ti blender nema jak motor pokušaj radije sa ribanom

      Izbriši
  8. Kako se Vi uspijete natjerati da to popijete?I kada to konzumirate? Jel to međuobrok? Samo mi nemojte reći da je to doručak pa da živite na tom sokiću do ručka.
    Ne volim zdravu prehranu, al me nitko ne pita: liječnici su me stavili na dijetu, danas više ne daju nikakve lijekove nego za sve preporučuju gladovanje. Zdrava prehrana me nikad ni najmanje nije interesirala, nemam ništa protiv gutanja tableta i ne volim tzv. prirodne lijekove i sve te zdrave gluparije – voljela bih da mi daju neke lijekove, al neee, ja moram gladovati. Da, da znam – liječnici to zovu zdrava prehrana al to je gladovanje: ja non stop osjećam glad, a kad i smijem jesti - to je nešto nezačinjeno, nemasno, neslano – jednom riječju: strašno (da, da – to je dijetno: to se odmah vidi po okusu: nit imam apetita na to, a nit sam sita kad se natjeram da to natrpam u sebe). I gledam po tim blogovima, većina blogera nenormalno propagira tu svu zdravu prehranu i još (!) hvali to kao ukusno. Jel su to neki sponzorirani postovi, jel to neko plaća da se propagira ta zdrava prehrana kao ukusna??? Zar je to stvarno nekome ukusno???
    Meni to ne valja, blago rečeno. Ne smijem koristiti šećer (a med ne bih koristila ni da smijem jer mi je jezivo neukusan) – i radila sam te neke sokiće, to ne valja ama baš ništa. „prodali“ su mi već tu foru da se to sladi suhim voćem – to nije slatko od suhog voća!
    Je li i Vas netko natjerao na tu prehranu? Ne mogu zamisliti da bi netko dobrovoljno išao na to. Nikad nisam voljela zdravu hranu, al zadnjih par tjedana otkad ju jedem – to je prestrašno, čini mi se da sve do sada zapravo ni ja sama nisam bila svjesna u kojoj mjeri zapravo ne volim zdravu hranu. Ne zanm kako da živim na tome.
    I da, vidim da se ti sokići sad zovu smuti (da znam, to se obavezno piše na eng.). To nije ništa drugo nego izmiksano voće i povrće i još neke sjemnkice i nekakva tekućina. Al ne znam valjda drugima smuti bolje zvući od izmiksano voće i povrće, al ja jednostavno volim nazivati stvari pravim imenom, a ionako to izmiksano voće i povrće meni nije ništa ukusnije kad ga zovem smuti. Moji sokići završavaju izliveni (da ne kažem sad kamo) jer se ne mogu natjerati da pijem to kiselo il gorko izmiksano voće i povrće, a kamoli da mi to bude međuobrok.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na vaše razočarenje moram napomenuti da ovo nije sponzorirani članak, iako bi vas to najviše zadovoljilo i očito riješilo sve sumnje u vašoj glavi.
      Na blogu se nalaze samo oni recepti kojima sam sam zodovoljna i koje i sama radim i volim. Smoothie pijemo svakodnevno, najčešće kao međuobrok, količina voća i povrća koju popijem u jednoj čaši smoothija teško da bi netko pojeo u cijelom danu. Meni je jako fino, ni gorko ni kiselo, već vrlo ukusno i slatko zbog velike količine voćnog šećera.
      Bitno je isprobati dobar recept, koristiti zrelo i zdravo voće i povrće i pripaziti na kombinacije. Nadalje da napomenem da smoothie sigurno ne spada u dijetalnu prehranu zbog velike količine šećera iz voća.

      Izbriši