srijeda, 27. svibnja 2015.

Gola torta s čokoladom i voćem

 Trebala sam jednu kućnu tortu al za svečanu priliku pa sam odlučila spojiti nekoliko recepata  u jedan i dobila sam ovu krasoticu. Ustvari je priprema vrlo jednostavna jer se osnovna krema dijeli na tri dijela pa se u svaki stavlja drugi dodatak po želji. Sam biskvit  pečen je u kalupu od pećnice i naknadno su iz njega izrezane 4 kore. Dekoracija je prozvoljna a sezonsko voće, u ovom slučaju jagode i trešnje  u kombinaciji s  čokoladom su uvijek dobar odabir. Ajmo na recept


sastojci za biskvit

220 gr glatkog brašna
50 gr mljevenih badema
120 gr šećera+vanilin šećer
120 gr kakao praha
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
350 gr mlaćenice(mlijeko + pak kapi limunovog soka)
100gr ulja
3 jaja
200ml tople instant kave


Sastojke stavljati redom u  posudu za miksanje, promješati sve sastojke prije dodavanje tople kave, dodati kavu i još kratko sve miksati. Pleh obložiti masnim papirom za pečenje pa uliti smjesu. Peći  na 180 stupnjeva, 20tak minuta.


sastojci za kremu

500 gr mascarponea
500 ml slatkog vrhnja
mahuna vanilije
5 žlica šećera u prahu
+
150 gr tamne čokolade
200 gr couluisa od jagoda(ili pekmez)
ekstrat vanilije

za ukrašavanje
 100 gr tamne čokolade
3 žlice slatkog vrhnja
voće po izboru

Slatko vrhnje umutita pa mu dodati izrađeni mascarpone, po želji dodati med ili šećer u prahu. Ako je slatko vrhnje zašećereno može i bez dodavanja šećera. Smjesu podjeliti na tri dijela , u prvi umješati otopljenu čokoladu, u drugi coulis od jagoda ili propasirani pekmez.Treći dio kreme o plemenite ekstraktom vanilije.
Iz ohlađenog biskvita izrezati 4 kore, svaka će biti oko 15 cm promjera.  Slagati tortu, naizmjence biskvite i kreme. Otopiti čokoladu i dodati joj 3 žlice vrhnja pa ohladiti i preliti preko torte. Ukrasiti voćem .



Broj komentara: 8: