utorak, 12. travnja 2016.

Pita sa šljivama i jabukama, raw food

Jedina mana sirovih kolača a tu mislim na ove iz sirovo jelske prehrane je cijena namirnica koje koristimo. Podloge ili biskviti obično su na bazi orašastih plodova (indijski orašćići, lješnjaci, bademi..) i suhog voća kao što su datulje ili grožđice. Kreme u sebi sadrže  indijske orašćiće i kokosovo ulje ili mlijeko. Sve su to prilično skupi sastojci  čak i kad tortu sami radite kod kuće. Uz to trebate imati i prilično snažan blender koji će sve to usitniti. Recepte za sirove slastice možete potražiti na ovim linkovima:

Ovo je isto sirova torta ali koristeni su vrlo pristupačni sastojci.  Uz to ona je i bezglutena i veganska. Ako želite isprobati jednu raw food slasticu u vlastitoj izvedbi isprobajte ovaj jednostavni recept.
Ovaj recept naučila sam na jednoj radionici i nadam se da će ih biti sve više u mom gradu. Posjecujete li i Vi kulinarske radionice?



za podlogu
100 gr suncokretovih sjemenki
100 gr oraha
5-7 datulja (namočiti)

za kremu
250 gr suhih šljiva
1 jabuka
1 naranča 
žličica cimeta
vanilija



Šljive namočite u toploj vodi. Namočene datulje ocjedite pa zajedno sa orasima i suncokretovim sjemenkama samljite u kuhinjskom robotu. Jedan mali dio odvojite za posip.  Kalup za tortu promjera 18 cm  obložite masnim papirom pa ustisnite smjesu za podlogu. Stavite na hlađenje. Šljive ocjedite pa ih stavite u robot, naravno ako imate jak blender možete koristiti  njega. Dodajte oguljenu naranču i kockice jabuke, začinite cimetom i vanilijom i sve usitnite do kremaste smjese. Smjesu ulijte na podlogu i poravnajte. Po površini posipajte preostalu smjesu od podloge i sve stavite u zamrzivač da se stisne preko noći.
Držite u hladnjaku do posluživanja.

Broj komentara: 5:

  1. Odlično,hvala na dobrim receptima.Stavila sam na hladjenje,radila sam u blenderu samo sto kod mene ovaj donji sloj nije bas mrvičast,jer sam dodala malkice i vode jer nije mi blender baš toliko jak,uglavnom mislim da će super bit.

    OdgovoriIzbriši
  2. Super je tortica. Jel se stavljaju sirove sjemenke suncokreta ili ih se malo preprži. Mislim da bi bilo ok. Sigurno ću ovo probati jer su stvarno pristupačni sastojci...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. po receptu idu sirovi, da bi u potpunosit bila sirovojelska al vi ih možete popržiti

      Izbriši