subota, 10. svibnja 2014.

Čokoladni cupcakesi s kremom od jagoda

Kad krene sezona jagoda za mene sve druge voće nestane  ili se barem na kratko sakrije. Jagode obožavam svježe ali i  u kolačima, kremama i  tortama, u arhivi možete pronaći lijep popriličan broj recepata u kojima su glavna zvijezda upravo one.  Ovog puta poslužila sam se receptom za već ranije isprobane čokoladne muffine i ukrasila ih kremom s jagodama. Bili su pun pogodak a ova kombinacija nikoga nije ostavila ravnodušnim, nestali su za tren.




za 12 kolačića potrebno je

200 gr šećera
90 gr brašna  
50 gr kakao praha
3/4 žličice praška za pecivo
3/4 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
1 jaje
115 ml mlijeka
55 ml ulja
vanilija
115ml kipuće vode


za kremu je potrebno

300 gr  jagoda ili  domaći pekmez od jagoda
50 gr šećera u prahu
250 gr mascarponea
200 gr slatkog vrhnja

nekoliko cijelih jagoda za ukras



Jagode oprati i ocjediti,  očistiti ih od repića pa zajedno sa šećerom u prahu štapnim mikserom pretvoriti u pire.  Ako koristite pekmez i njega je potrebno ispasirati. Slatko vrhnje izmiksati pa u njega dodati omekšali mascarpone i coulis od jagoda. Staviti na hlađenje dok se kolačići ne ispeku.

Za kolačiće prosijati brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa dodajti šećer i sol, lagano promješati i dodajte u zdjelici razmućeno jaje zajedno s mlijekom i uljem. Miksati dok se ne poveže povremeno dodajući vruću vodu. Kalup za muffine obložiti papirnatim košaricama. Košarice puniti smjesom do 2/3 visine i peći 15-20 minuta na 180 stupnjeva.  Ohlađene kolačiće ukrasiti kremom od jagoda. 


Broj komentara: 11: