Pita s jabukama je klasik. Klasik koji svi vole i nikad ne dosadi. Uvijek volim isprobati nove recepte za kolače i pite s jabukama. U korist ovoj piti presudio je manjak maslaca. Već duže vrijeme kupujem domaći maslac. I od kad ga kupujem događa se nešto neobično a to je da ponovo rado jedemo za doručak kruh s maslacem i pekmezom. Tako se često dogodi da ostanem bez potrebnog maslaca. u ovom prhkom tijestu maslac je zamijenila domaća svinjska mast a cijela čarolija ove pite ustvari je u nadjevu. Tako sočan i pijenast. Recept sam preuzela od Julije i slijedila sam ga u potpunosti.
za tijesto je potrebno
450 gr mekog brašna
prstohvat soli
170 gr masti
170 g šećera
2 žumanjka
2-3 jušne žlice kiselog vrhnja
1 vrećica praška za pecivo
pola male čašice rakije
prstohvat soli
170 gr masti
170 g šećera
2 žumanjka
2-3 jušne žlice kiselog vrhnja
1 vrećica praška za pecivo
pola male čašice rakije
za nadjev
4-5 jabuka
snijeg od 2 bjelanjka
3 žlice šećera
7-8 žlica krupno sjeckanih oraha
snijeg od 2 bjelanjka
3 žlice šećera
7-8 žlica krupno sjeckanih oraha
Pita sa jabukama mi je najdraza...
OdgovoriIzbrišito je čest odgovor!
IzbrišiDraga Tamara, hvala što si isprobala recept i baš mi je drago što ti se svidio! Ja pitu radim jedino po ovom receptu jer je on miris i okus mog djetinjstva i svaki put kad napravim pitu uz nju se sjetim nekih davnih i lijepih dana. :) Hvala! Baš si me razveselila!
OdgovoriIzbrišihvala tebi što si recept podjelila s nama!
IzbrišiI ja obožavam pitu od jabuka i da, definitivno me vraća u djetinjstvo. I to ovako rezana, sa štaubom, mljac;)!
OdgovoriIzbrišiBaš takva s orasima se dosta jede kod mene, ali meni je draža samo s jabukama. I zbilja je jako fina i budi uspomene :)
OdgovoriIzbrišisljedeći put onda s orasima radim!
IzbrišiMislim da nikad nisam jela pitu od jabuka a da je po receptu išla mast u tijesto. Baš me zanima kakva je razliku u odnosu na onu s maslacem.
OdgovoriIzbrišivoljela bi da isprobaš pa da mi javiš!
IzbrišiMa ja znam koristiti mast u nedostatku maslaca, onako je koda prhkije. Stvarno je pita od jabuka nešto što ti nikad ne dosadi kao i sa sirom
OdgovoriIzbrišihvala!
Izbrišistvarno voljeni klasik, krasna je!
OdgovoriIzbrišihvala!
IzbrišiU pravu si, ovo nikada ne moze dosaditi. Prelijepo izgleda.
OdgovoriIzbrišihvala!
IzbrišiOdlepim od sreće kad vidim da se u pitama koristi mast.Onda znam da je odlična!
OdgovoriIzbrišislažem se!!
IzbrišiMoje verzije pite od jabuka su do sada bile sa maslacem, a ova mi tako dobro izgleda i rado bih je i sama isprobala. Vjerujem da je tijesto sa masti dobro i ukusno, ali nadjev mi je ipak ono što me odmah privuklo. Krasno si je napravila !
OdgovoriIzbrišihvala ti!
IzbrišiPrekrasna je,obožavana mi oduvijek:)
OdgovoriIzbrišihvala!
IzbrišiKrasna pita :) obožavam takve starinske ;)
OdgovoriIzbriši