nedjelja, 10. ožujka 2013.

Julijina pita s jabukama



Pita s jabukama je klasik. Klasik  koji svi vole i nikad ne dosadi.  Uvijek volim isprobati nove recepte za kolače i pite s jabukama. U korist ovoj piti presudio je manjak maslaca. Već duže vrijeme kupujem domaći maslac. I od kad ga kupujem događa se nešto neobično a to je da ponovo rado jedemo za doručak kruh s maslacem i pekmezom. Tako se često dogodi da ostanem bez potrebnog maslaca.  u ovom prhkom tijestu maslac je zamijenila domaća svinjska mast a cijela čarolija ove pite ustvari je u nadjevu. Tako sočan i pijenast. Recept sam preuzela od Julije i slijedila sam ga u potpunosti.


 za tijesto je potrebno

450 gr mekog brašna
prstohvat soli
 170 gr masti
170 g šećera
2 žumanjka
 2-3 jušne žlice kiselog vrhnja
1 vrećica praška za pecivo
 pola male čašice rakije


za nadjev

4-5 jabuka 
snijeg od 2 bjelanjka
 3 žlice šećera
7-8 žlica krupno sjeckanih oraha


 Umjesiti tijesto i podjeliti ga na dva djela. Jabuke naribati, a bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg. Jabukama dodati šećer, cimet i orahe pa  postepeno umješati snijeg od bjelanjaka. Prvi komad tijesta razvaljati i staviti u pleh. Preko tijesta premazati nadjev pa preklopiti drugim komadom tijesta. Peći 30-40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Ohlađenu pitu posuti mljevenim šećerom prije serviranja.

22 komentara:

  1. Draga Tamara, hvala što si isprobala recept i baš mi je drago što ti se svidio! Ja pitu radim jedino po ovom receptu jer je on miris i okus mog djetinjstva i svaki put kad napravim pitu uz nju se sjetim nekih davnih i lijepih dana. :) Hvala! Baš si me razveselila!

    OdgovoriIzbriši
  2. I ja obožavam pitu od jabuka i da, definitivno me vraća u djetinjstvo. I to ovako rezana, sa štaubom, mljac;)!

    OdgovoriIzbriši
  3. Baš takva s orasima se dosta jede kod mene, ali meni je draža samo s jabukama. I zbilja je jako fina i budi uspomene :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Mislim da nikad nisam jela pitu od jabuka a da je po receptu išla mast u tijesto. Baš me zanima kakva je razliku u odnosu na onu s maslacem.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ma ja znam koristiti mast u nedostatku maslaca, onako je koda prhkije. Stvarno je pita od jabuka nešto što ti nikad ne dosadi kao i sa sirom

    OdgovoriIzbriši
  6. U pravu si, ovo nikada ne moze dosaditi. Prelijepo izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  7. Odlepim od sreće kad vidim da se u pitama koristi mast.Onda znam da je odlična!

    OdgovoriIzbriši
  8. Moje verzije pite od jabuka su do sada bile sa maslacem, a ova mi tako dobro izgleda i rado bih je i sama isprobala. Vjerujem da je tijesto sa masti dobro i ukusno, ali nadjev mi je ipak ono što me odmah privuklo. Krasno si je napravila !

    OdgovoriIzbriši
  9. Prekrasna je,obožavana mi oduvijek:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Krasna pita :) obožavam takve starinske ;)

    OdgovoriIzbriši