ponedjeljak, 29. travnja 2013.

Zalogaji s tikvicama



Jedan "problem" koji se ponavlja (kod isprobavanja stranih recepata) je prijevod. Kako prevesti naziv jela a da je već u naslovu posta jasno o čemu se radi? Moj je blog većinom sladak a ova je recept slan. U ovom slučaju ovo su "zucchini bites" zalogaji s tikvicama, ali meni bi se više svidjelo da je to kolač s tikvicama, slani kolač s tikvicama.....budući da navodim izvor recepta neka ipak budu zalogaji.

 Već duže vremena gledam ovaj recept i sad sam se odlučila isprobati ga. Tikvice su dostupne tokom cijele godine, svojim blagim okusom pašu uz sva mesa ali i ribu.  Pripremam ih na razne načine pa sam odlučila  isprobati  i ovaj recept. Odličan prilog ili jednostavan finger food. Hladnije su još bolje!



sastojci za kalup (19x25)

5 jaja
120 gr brašna
120 gr ulja
1 1/2 žličica praška za pecivo
120 gr ribanog parmezana
3 tikvice
1 mala kapula
1 mrkvica
50 gr pancete
sol, papar




Tikvice naribati i posoliti. Na malo ulja popržiti kapulu i pancetu na kockice pa ohladiti. U zdjeli pjenjačom izmješati  jaja, ulje, brašno i prašak za pecivo, dodati tikvice (potrebno je istisnuti suvišnu tekućinu) parmezan, kapulu i pancetu pa sve dobro promiješati. Začiniti po ukusu. Pleh obložiti masnim papirom za pečenje ili namastiti pa posuti krušnim mrvicama. Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. Smjesu uliti u pleh i peći 40tak minuta. "Kolač" se najbolje reže kad je hladan. Servirati uz salatu ili kao prilog uz roštilj. A ostatke..ako ih bude, ponijeti  na posao!


Broj komentara: 11:

  1. Genijalno izgleda, a najviše mi se sviđa što kažeš da je još bolje hladno...Super finger food;)!

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš su slatki, super mi je i da su dobri za transport i za kombinacije s drugim namirnicama. Uvijek volim te recepte gdje se sastojci pomiješaju, peku i postaju bolji čak i kad stoje. Mljac :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Krasan finger food,jako mi se sviđa i obavezno probam:)

    OdgovoriIzbriši
  4. ovo je krasno! danas sam i ja pravila nešto s tikvicama, sva sam u tikvicama i špinatu :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Bilježim za isprobavanje! Kad krenu tikvice u vrtu, neću znati što s njima, a ovi hladni zalogajčići će mi super doći.

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlicna ideja za 'fingerfood', zabave, koktele,...

    OdgovoriIzbriši
  7. Mrkvu si naribala zajedno sa tikvicama? (ne piše iznad). Ja sam ju narezala na kockice i popržila sa kapulom i pancetom. Isto fino.
    Odličan recept!

    OdgovoriIzbriši
  8. Krasni zalogačići, a tikvice volim na sve moguće načine i iako ih obično stavljam u slana jela ipak su mi pomalo ispred slanih one u slatkom izdanju:) Ovo mi se jako sviđa i sigurno ću za neku prigodu pripremiti !

    OdgovoriIzbriši