Uvijek sam im se divila. I dalje su za mene najljepši kolačići. Mogućnosti boja i kombinacija okusa su bezbrojne. Ma nema ljepšeg kolačića! Morala sam ih isprobati. Ako ste ikad poželjeli napraviti svoje macarons naišli ste na stotine recepata i tutorijala. Ja sam ovaj sveti gral slastičarstva odlučila isprobati jednog lijepog sunčanog dana, odličnog raspoloženja i bez obaveza. Odlučila sam se za Dajanin recept.
Sitne izmjene ipak sam napravila, nisam vagala bjelanjke, nisam blanširala bademe, sušila sam ih skoro pa dva sata, kod mene se to pokazao kao pun pogodak. S macarons(ima) treba imati strpljenja, i ne žuriti, ja sam otišla u šetnju i kad sam se vratila bili su taman spremni za pečenje. U slučaju da vam je zrak u prostoriji vlažan slobodno ih pustite da se suše duže, satima ili pak dodajte pol žličice škrobnog brašna(ja nisam probala al neki se kunu da pomaže)
za 30tak kolačića potrebno je
2 bjelanjaka
80 gr mljevenih badema
120 gr šećera u prahu
50 gr kristal šećera
jestiva boja u prahu ili kakao
...
nadjev po želji
ganache od tamne ili bijele čokolade
ganache od tamne ili bijele čokolade
dulce de leche...
Bjelanjke odvojiti od žumanjaka, neki kažu da je bolje da bjelanjci što više stoje, ja sam ujutro izvadila iz hladnjaka i odvojila. Bitno je da su jaja duže vrijeme na sobnoj temepraturi, odnosno da bjelanjci nisu hladni.
Bademe samljeti na mlinac pa još jednom zajedno s šećerom usitniti u blenderu, prosijati. Ja obično koristim bademe s kožicom al možete ih i blanširati pa onda samljeti, tako ćete dobiti potpuno svjetle macaronse. Ako pak želite tamnije sad je vrijeme da dodate kakao u prahu ili prehrambene boje u prahu. Noju dobro promiješati sa bademima
Bjelanjke tući uz postepeno dodavanje kristal šećera, do ksmjesa ne postne sedefasta a na mjšalicama stoji okomito. U smjesu dodati bademe i šećer i miješati ručno, pažljivo, kružnim pokretima pazeći da se izađe zrak iz bjelanjaka, postepeno testirajući koje je gustoće smjesa. Trebala bi padati s žlice u obliku lave.
Na pladanj za pečenje staviti masni papir, ispod njega staviti šablonu s kružnicama tako da vam svi kolačići budu iste veličine, možete ih nacrtati uz pomoć čašice. Smjesu za kolačiće staviti u slastičarsku vrećicu i istiskivati na papir. Možete i nabaviti ovaj "tepih". Ja sam radila prilično malene, otprilike kao kovanica od 2 kune. Ako su ostali rogići os smjese vlažnim prstima ih poravnati, nekoliko puta lupiti pladnjem o stol da izađu eventualni mjehurići zraka. Ostaviti ih da se suše na zraku min pola sata, dok god se ne formira korica, odnosno ne lijepi se za prste.
Peći u zagrijanoj pećnici, kod mene se pokazalo da je 130-135 sasvim zadovoljavajuća temperatura. Vrijeme pečenja treba prilagoditi pećnici i veličini kolačića. Nakon što se pojavi karakteristično stopalo, dotaknite prstom da provjerite dal su kolačići čvrsti. Kad se ohlade spajajte ih nadjevom po želji, ganache kremom, pekmezom... Par kolačića bez punjenja, stavila sam u zamrzivač i testirala ih nakon tjedan dan...savršeni!
Bademe samljeti na mlinac pa još jednom zajedno s šećerom usitniti u blenderu, prosijati. Ja obično koristim bademe s kožicom al možete ih i blanširati pa onda samljeti, tako ćete dobiti potpuno svjetle macaronse. Ako pak želite tamnije sad je vrijeme da dodate kakao u prahu ili prehrambene boje u prahu. Noju dobro promiješati sa bademima
Bjelanjke tući uz postepeno dodavanje kristal šećera, do ksmjesa ne postne sedefasta a na mjšalicama stoji okomito. U smjesu dodati bademe i šećer i miješati ručno, pažljivo, kružnim pokretima pazeći da se izađe zrak iz bjelanjaka, postepeno testirajući koje je gustoće smjesa. Trebala bi padati s žlice u obliku lave.
Na pladanj za pečenje staviti masni papir, ispod njega staviti šablonu s kružnicama tako da vam svi kolačići budu iste veličine, možete ih nacrtati uz pomoć čašice. Smjesu za kolačiće staviti u slastičarsku vrećicu i istiskivati na papir. Možete i nabaviti ovaj "tepih". Ja sam radila prilično malene, otprilike kao kovanica od 2 kune. Ako su ostali rogići os smjese vlažnim prstima ih poravnati, nekoliko puta lupiti pladnjem o stol da izađu eventualni mjehurići zraka. Ostaviti ih da se suše na zraku min pola sata, dok god se ne formira korica, odnosno ne lijepi se za prste.
Peći u zagrijanoj pećnici, kod mene se pokazalo da je 130-135 sasvim zadovoljavajuća temperatura. Vrijeme pečenja treba prilagoditi pećnici i veličini kolačića. Nakon što se pojavi karakteristično stopalo, dotaknite prstom da provjerite dal su kolačići čvrsti. Kad se ohlade spajajte ih nadjevom po želji, ganache kremom, pekmezom... Par kolačića bez punjenja, stavila sam u zamrzivač i testirala ih nakon tjedan dan...savršeni!
Odlično su ti ispali, a i fotke su prekrasne!
OdgovoriIzbrišiKoliko god da su lijepi šareni macaronsi, nekako mi se najviše sviđaju ovi prirodnih boja. Šteta što ne volim takve kolače ...
hvala na komplimentima!
IzbrišiI ja sam ih napravila i objavila jučer;-)
OdgovoriIzbrišiškicnula sam, divni su!
IzbrišiLijepo su ti ispali, i meni najbolje uspijeva taj njen recept. Cool pics too.
OdgovoriIzbrišihvala!
IzbrišiKrasni su, pogotovo ovako prirodni i po opisu izgledaju tako jednostavni, ali znam da nisu jer sam ih jednom radila i svi su mi se raskreveljili
OdgovoriIzbrišihvala ti!!
IzbrišiPredivno izgledaju, a fotografije su ti očaravajuće!
OdgovoriIzbrišiodlicno su ti ispali.. samo ja ne volim kad moram cekati satima, tako da uvijek izbjegavam praviti takve kolace =)
OdgovoriIzbrišiovo "čekanje" sam provela u šetnji pa je uistinu preletilo!!
Izbrišipravila sam ih jednom u okviru neke od igrica. oni jesu lijepi. o kolačima u boji ne govorim jer ja to ne bih okusila...a ispali su ti stvarno savršeno i slike us prekrasne
OdgovoriIzbrišihvala ti!
IzbrišiSvaka čast!! Izgledaju savršeno!! :)
OdgovoriIzbrišihvala!
IzbrišiObozavam ih! Odlicno su ti ispali:)
OdgovoriIzbrišihvala
IzbrišiPrekrasni, bravo!
OdgovoriIzbrišihvala ti!
Izbrišiprekrasni su :)
OdgovoriIzbrišihvala!
IzbrišiMoji pokusaji su skoro uvek neuspesni... :( Ali necu odustati jer ih moji mnogo vole... Mada, nisam pravila po Dajaninom receptu. Isprobavam ponovo sigurno..
OdgovoriIzbrišiStvarno nisam skoro vidjela ljepše,bravo na izradi:)
OdgovoriIzbrišihvala ti!!
IzbrišiSviđaju mi se macaronsi i ovaj bijeli podložak
OdgovoriIzbrišiPrekrasno su ti ispali :) I jako mi se sviđaju fotke!! Novi fotić? (toliko me dugo nije bilo)...
OdgovoriIzbrišihvala ti, nije novi fotić..ne još!!;)
IzbrišiAli slike ti nikada nisu bile bolje, bravo Tamara :D
Izbrišisvaka čast, predivni su!
OdgovoriIzbrišihvala!
IzbrišiIzgledaju fenomenalno! Savršeno :)
OdgovoriIzbrišihvala
IzbrišiPrekasno su ti ispali, doslovno savršeni !
OdgovoriIzbriši