petak, 21. lipnja 2013.

Brownie s pečenim trešnjama





Volim brownies a volim i razne dodatke. Podsjećam  na brownie s pistacijamas kikiriki maslacem i ove u svečanom ruhu.  Ovog puta dodatak su  pečene trešnje!! Servirano u  pojedinačnim porcijama da ne moram rezati, s velikom žlicom slatkog vrhnja...


125 gr trešanja
100gr tamne čokolade
100 gr maslaca
50 gr šećera
mrva soli
50 gr brašna
1 žličića praška za pecivo
2 jaja
korica naranče iz bio uzgoja


Trešnje opratiti i otkoštit. Staviti ih u vatrostalnu posudu i posuti šećerom pa peći 10-15 minuta na 200 stupnjeva. Ostaviti da se ohlade.
Za sam brownie, čokoladu i maslac otopiti na pari, dodati šećer, sol i jedno po jedno jaje. Dodati koricu bio naranče i prosijano brašno zajedno s praškom za pecivo. Lagano umješati i ohlađene trešnje.
Smjesu rasporediti u kalup, ja sam koristila 5 manjih posudica i peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva. 25-30 minuta.

subota, 15. lipnja 2013.

Galetta s marelicama



Još jedna galetta. Volim kombinaciju prhkog tijesta i sočnog pečenog voća, već sam objavila recepte za galettu s breskvama i mini galette s jabukama. Ni ova se puno ne razlikuje od njih. Dok se priprema ručka približavala kraju ulovila me želja za voćnim desertom. Odabrala sam marelice koje sam kratko marinirala u rumu i šećeru. Savršen desert ....s velikom kuglom sladoleda od vanilije!!



za tijesto je potrebno

100 gr brašna
50 gr mljevenih badema
70 gr maslaca
cimet
sol 
 vanilija
1 žlica šećera 
hladna voda (koliko je potrebno da se umijesi tijesto)
...
marmelada od marelica za premazivanje
6-7 marelica
2 žlice šećera
vanilija
rum

 U zdjelu prosijati brašno, dodati mljevene bademe, cimet i vaniliju, mrvu soli  i šećer i iskidane komadiće maslaca. Sve trljati rukama pa dodavati postepeno vode dok se tijesto ne poveže u kuglu. Zamotati ga u prijanjajuću foliju i ostaviti u hladnjaku. Za to vrijeme očistiti marelice, odrezati ih na osmine, posuti šećerom i vanilijom, pokapati  rumom i promiješati.  Možete koristi i neko drugo voće, marelice, jagode, borovnice...


Tijesto razvaljati između dva komada prijanjajuće folije u oblik kružnice. Središte kružnice premazati žlicom marmelade od marelica. Preko marmelade posložiti voće. Peći u zagrijanoj pećnici na 185 stupnjeva 30tak minuta. Posuti šećerom u prahu.